En p-tærte, også kendt som en “pie,” er en populær dessert, som oprindeligt stammer fra USA, men som nu nydes verden over. Denne lækre delikatesse består typisk af en sprød dejskorpe fyldt med en sød eller frugtagtig fyldning. De mest almindelige fyldninger inkluderer æble, kirsebær, blåbær og græskar. P-tærter kan serveres varme eller kolde og er ofte ledsaget af flødeskum eller vaniljeis.
Ingredienser til p-tærten
At lave en p-tærte kræver nogle få grundlæggende ingredienser. Til dejen skal du bruge mel, smør, vand og en knivspids salt. Fyldningen kan variere afhængigt af din smag, men for en klassisk æbletærte vil du have brug for æbler, sukker, kanel, muskatnød, citronjuice og eventuelt lidt mel eller majsstivelse for at tykne fyldet. Men de kan også lavet med chokolade eller nougat, bare se her.
Sådan laver du dejen
For at lave tærtebunden, start med at blande mel og salt i en stor skål. Skær det kolde smør i små stykker og gnid det ind i melet, indtil blandingen ligner grove krummer. Tilsæt koldt vand en spiseskefuld ad gangen, og bland forsigtigt, indtil dejen netop hænger sammen. Form dejen til en kugle, dæk den med plastfolie, og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.
Forberedelse af fyldet
Mens dejen hviler, kan du forberede fyldet. Skræl og skær æblerne i tynde skiver, og bland dem med sukker, kanel, muskatnød og citronjuice i en stor skål. Tilsæt mel eller majsstivelse, hvis du ønsker et tykkere fyld.
Samling og bagning
Når dejen er klar, rul halvdelen ud på en melet overflade og læg den i en tærteform. Tilsæt æblefyldet og fordel det jævnt. Rul den anden halvdel af dejen ud, og læg den over fyldet. Klem kanterne sammen og lav et par snit i toppen for at tillade damp at slippe ud. Bag tærten i en forvarmet ovn ved 200 grader Celsius i cirka 45-50 minutter, eller indtil skorpen er gyldenbrun og fyldet bobler.